What the butler saw - Theater Malpertuis

Een psychiater stelt ongepaste vragen aan een solliciterende secretaresse. Deze daad vormt het startschot voor een totale escalatie die de grenzen van het fatsoen ver overschrijdt. Wat volgt, is een meesterlijk spel van verstoppen en verkleden. Een verdorven wereld waarin iedereen elkaar in starre posities dwingt en in hokjes klasseert.


Ondanks zijn groteske personages, ingenieuze plotstructuur en hilarische slapstick-scenes is dit gewiekste stuk niet louter een vermakelijke komedie.


Joe Orton toont ons een kromme werkelijkheid. Hij vergroot deze wereld zodanig uit, dat we niet anders kunnen dan lachen. Tot Orton aan het einde de klassieke komediestructuur zodanig op de spits drijft dat het lachen ons misschien wel vergaat.


Over Tom Goossens


‘What the butler saw’ viert de virtuositeit van de situatiekomedie en is derhalve gefundenes fressen voor Tom Goossens die met z’n werk bij de DESCHONECOMPANIE een opvallend talent voor ritme, muzikaliteit en comedy liet zien. Hij debuteerde met zijn eerste grote opera ‘Le Nozze di Figaro’ in 2023 bij Opera Ballet Vlaanderen. Daar stapte hij van zijn librettobewerkingen met toneelteksten en acteurs (De barbier, Rigoletto, Fledermaus Forever) over naar het volledig orkestraal begeleid repertoire met klassieke zangers. In Malpertuis maakt hij een stap in de totaal tegenovergestelde richting en laat hij de muziek achterwege om zich specifiek aan teksttheater te wijden.


Over Joe Orton


Joe Orton (1933-1967) was een Britse roman-en toneelschrijver die met zijn theaterteksten de controverse niet schuwde. In een razendsnel tempo schreef hij in de jaren ’60 voor radio, film en theater en werd vooral beroemd door zijn zwarte komedies die het publiek shockeerden. Zijn blitzcarrière kwam abrupt tot een einde toen Orton vermoord werd door zijn toenmalige partner.


Credits


PRODUCTIE Theater Malpertuis


TEKST Joe Orton


BEWERKING EN REGIE Tom Goossens


DRAMATURGIE Ibe Rossel


KOSTUUMS Louis Verlinde


DECOR EN TECHNIEK Wim Loobuyck, Iben Stalpaert en Rik Teunis


SPEL Stan Martens, Maartie Ruts, Lieselot Siddiki, Tania Van der Sanden, Frans Van der Aa


Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap


Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid via Flanders Tax Shelter.

Wanneer

vr 22 november 2024 van 20.15 tot 22.00 uur

Waar

CC De Kruisboog - Theaterzaal

Sint-Jorisplein 20
3300 Tienen

Prijs

€22.00 (+55,-26: 21 EUR)

Organisatie en contact

CC De Kruisboog

St.- Jorisplein 20
3300 Tienen