Lamento 1945 - Wim Opbrouck en Ron Reuman

‘Lamento 1945’ is een rouwklacht die niet alleen het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenkt, maar ook het leed en de horror aanklaagt dat veroorzaakt


wordt door elk gewapend conflict waar ook op de wereld. Een tragische aria die de oorlogsgruwel bezingt in een langgerekte klaagzang. De ultieme treurmars.


Want wat is het belang van herdenken wanneer ‘de mens’ tegen wil en dank blijft oorlog voeren? Wat is het belang van geweldloos verzet? Wat is het belang van protest? Waarom zingen wij?


We zingen omdat het nooit stil mag blijven. We zingen omdat het moet. We zingen omdat we niet anders kunnen. En misschien zingen we vooral om onszélf moed in te zingen, om hoopvol uit te kijken naar de dag waarop de overwinning gevierd wordt van de democratie en het humanisme op de ‘duistere krachten’ van de dictatuur en het fascisme.


Dat is het belang van herdenken. Omdat wij nooit mogen vergeten wat was. Nooit mogen blind zijn voor wat is. Omdat wij niet mogen slaapwandelen naar de volgende catastrofe. Het is onze persoonlijke, kleine druppel op die veel te hete plaat.


Daarom creëren wij in dit herdenkingsjaar ‘Lamento 1945’. Gezongen en gespeeld in alle wereldtalen. Met de beste muzikanten en performers. Met indrukwekkende visuals geselecteerd door Stephan Vanfleteren. In de traditie van voorstellingen als:


‘Ik val, val in mijn armen (2005), We shall overcome (2014), Peace to the world (2018), en Ik ben de walvis (2022).’


Met ‘Lamento 1945’ vieren Wim Opbrouck en Ron Reuman hun meer dan twintigjarige samenwerking. Niet om een punt te zetten, maar om er nog een te


maken, en daarna nog een, en nog een... Nooit eerder was de urgentie zo groot.


Wim Opbrouck piano & zang


Ron Reuman drums & percussie


Gianni Marzo gitaar & zang


Axl Peleman contrabas & zang


Leen Diependaele multi-instrumentalist en zang


Stephan Vanfleteren fotografie

Wanneer

do 15 mei 2025 van 20.15 tot 22.00 uur

Waar

CC De Kruisboog - Theaterzaal

Sint-Jorisplein 20
3300 Tienen

Prijs

€26.00 (+55,-26: 25 EUR)

Organisatie en contact

CC De Kruisboog

St.- Jorisplein 20
3300 Tienen