The Bernstein & Gershwin Connection UITVERKOCHT

e3a9e372-d9bc-4090-bc47-8d56bc48ed38.jpeg I.s.m. ART Tienen.
100 zou hij dit jaar geworden zijn: Leonard Bernstein.
Deze Amerikaanse componist, dirigent, pianist, auteur, didacticus, societyfiguur en nog wel meer werd geboren op 25 augustus 1918 uit Russische Joodse ouders, en overleed op 14 oktober 1990 in New York na een behoorlijk turbulent en zeker niet onbesproken leven.

Bernstein, “Lenny” voor de vrienden, was toen al meer dan gewoon beroemd. Dat kwam uiteraard in de eerste plaats door zijn musical “West Side Story” uit 1957, een radicaal herziene versie van Shakespeare’s Romeo en Juliet. Vooral in de verfilmde versie van 1961 (goed voor zo maar eventjes 10 Oscars©), met zijn emotioneel geladen muziek en spannende en originele balletten, reisde het werk de wereld rond. Maar nóg steeds loopt haast altijd wel ergens op deze wereld een live versie. In dit concertprogramma hoort u een wervelende selectie van de nog steeds bijzonder fris klinkende dansen uit deze musical, een versie die omwille van de percussieve uitvoerende krachten die voor dit concert verzameld werden (piano en uitgebreid slagwerk), vooral aandacht besteed aan de erg geraffineerde ritmiek van de muziek.

Theater was overigens nooit ver weg bij Lenny: twee musicals (On the Town en Wonderful Town) én een opera werden nog gevolgd door een eindeloze reeks versies van wat hij zelf een “operette” noemde (Candide). Daaruit komt, vol muzikale grapjes en ondeugende vondsten, de denderende, razendsnelle ouverture van ons concert. Al wat Bernstein aanraakte wérd overigens theater: zijn tv-programma’s, zijn politieke statements, zijn interviews, zijn symfonieën, zijn monumentale Mass (néé: geen mis maar een volbloed theatervoorstelling gebaseerd op de structuren van een mis!) …

Lenny stak het nooit onder stoelen of banken dat hij absoluut een “Amerikaans” componist wou zijn, ondanks zijn Europese en Joodse wortels. Zo bleef hij zijn leven lang geboeid door (en verdedigde hij ook in concerten) de muziek van zijn Amerikaanse collega-componisten met kunde en verve. Dat daarbij Gershwin een van zijn absolute modellen was hoeft niet te verbazen: hoe vaak trad hij niet zelf aan als pianist in diens Rhapsody in Blue! Dat werk schreef Gershwin in 1924 op vraag van de dirigent Paul Whiteman en zijn band. De componist was toen 25 jaar en bij de creatie zat de zaal afgeladen vol, en er waren een hele rits beroemdheden aanwezig, zoals de componist Sergej Rachmaninov, de violist Fritz Kreisler en de dirigent Leopold Stokowski. Het werk is nooit weggeweest uit het repertoire van zowel klassieke als pianisten uit de wereld van de jazz en de lichte muziek.

Gershwin’s klassiek-driedelig pianoconcerto (uit 1925) werd bij de creatie gekraakt door de pers (misschien wel o.m. omwille van de charlestonritmiek in het eerste deel?), maar de geschiedenis was rechtvaardiger, en accepteerde al vlug dit werk in de canon van de populaire concerti.

Met: Eliane Rodriquez en Nina Smeets (piano) en Carlo Willems en Koen Wilmaers (percussie)

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

wo 1 april 2020 van 20.15 tot 22.15 uur

Waar

CC De Kruisboog - Theaterzaal

Sint-Jorisplein 20
3300 Tienen

Prijs

€18.00 (Basistarief: 18,00 €; 55+,-26: 17,00 €)

Organisatie en contact

CC De Kruisboog
  • tel 016 805 696