Shakespeare is dead, get over it! - Ensemble Leporello

5dc578bb-42ee-4835-90f9-558225f363dc.jpeg Twee fascinerende spelers -Machteld Timmermans en Johan Knuts- en een weergaloze tekst van topauteur Paul Pourveur.

‘Shakespeare is dead, get over it!’ vertelt de liefdesgeschiedenis van William, een strijdvaardige andersglobalist, en Anna, een Shakespeare-actrice.
Het acteerspel is zowel ingeleefd als episch-vertellend: de acteurs becommentariëren hun eigen (obsessieve) personage en dat van hun tegenspeler.
Emoties (de liefdesgeschiedenis) en nieuwsfeiten (de politieke geschiedenis) vormen ‘zanglijnen’ die zich, als in muziek, polyfonisch ontwikkelen tot een tragische finale.
Met de soberste middelen slagen Timmermans en Knuts erin om een weelderige wereld op te roepen, rijk aan gebeurtenissen, even ontroerend als grappig. Je lacht, je huilt, je wordt met stomheid geslagen en je ziet, na afloop, de wereld op een andere manier.
Paul Pourveur schreef een 'doorklik-tekst' waarin de structuur refereert aan het lezen op internet. Elk tafereel bevat sleutelwoorden die als het ware een deur zijn naar andere taferelen. De uitdaging bestond er voor Leporello in om deze vertakkingen en de beeldenrijkdom van de hedendaagse internetcultuur naar de scène te vertalen. Net door voortdurend te schakelen tussen een epische verteltrant en ‘invoelend’ toneelspel weet ‘Shakespeare is dead, get over it!’ als een roman à tiroirs door de raamvertelling te surfen.
Pourveurs tekst slalomt met verve tussen verschillende hedendaagse thema’s: wetenschap, economie, cultuur… We leven in een wereld van vaak onverenigbare morele codes, de impact van globalisatie doet zich overal voelen, we belanden van de ene crisis in de andere. Deze onderwerpen zitten intelligent verweven in het soms ontroerende, soms speelse liefdesverhaal van William en Anna.
Deze productie werd 400 jaar na Shakespeares dood gecreëerd en is een getheatraliseerde reflectie op dat jubileum, een bevraging van Shakespeares relevantie in de turbulente wereld van vandaag.
Het magistraal gecomponeerde verhaal van Pourveur kent dan ook een even noodlottig einde als Shakespeares drama’s…

Met: Machteld Timmermans en Johan Knuts
Tekst: Paul Pourveur
Coach: Dirk Opstaele
Productie: Ensemble Leporello, The Fentum Factor en Atelier Spectaculaire
Met dank aan GC De Kroon (Sint-Agatha-Berchem) en 30CC (Leuven)

www.leporello.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer

za 15 februari 2020 van 20.15 tot 22.00 uur

Waar

CC De Kruisboog - Theaterzaal

Sint-Jorisplein 20
3300 Tienen

Prijs

€18.00 (Basistarief: 18,00 €; 55+,-26: 17,00 €)

Organisatie en contact

CC De Kruisboog
  • tel 016 805 696