Poëziewedstrijd Julia Tulkens

12
februari
2021
Julia Tulkens 01

De gemeenten Landen, Linter en Tienen lanceren opnieuw de tweejaarlijkse poëziewedstrijd ter nagedachtenis van dichteres Julia Tulkens. Deze wedstrijd moedigt jong en oud aan om poëziestukken in te zenden. Naast gedichten kunnen er voor deze editie ook voor de eerste keer cursiefjes worden ingediend.

De poëziewedstrijd is genoemd naar de dichteres Julia Boddaer, geboren in 1902 in Tienen en later gehuwd met leraar en historicus Leo Tulkens. In 1932 debuteerde ze met ‘Heibloempjes’. Aanvankelijk schreef ze eerder eenvoudige en klassieke poëzie. Haar doorbraak kwam er in 1936 met ‘Ontvangenis’. Deze bundel had een licht sensueel karakter en deed in de literaire wereld nogal wat stof opwaaien. Doorheen de jaren verhuisde Julia Tulkens meermaals van Tienen naar Landen en Linter. Vandaar dat de poëziewedstrijd een gezamenlijk initiatief van deze drie gemeenten is.

Er zijn vier categorieën waarin je kan deelnemen: derde graad basisonderwijs, alle graden van het secundair onderwijs en een niet-leeftijdsgebonden categorie. Nieuw is de themacategorie ‘cursiefjes’ die niet leeftijdsgebonden is. Het cursiefje is ontstaan in de krantenwereld. Het is een luchtige column met een persoonlijke en humoristische inslag, die vroeger in het cursief in de krant verscheen.

Deelnemen aan de wedstrijd kan t/m woensdag 30 juni ’21 door je bijdrage te versturen naar julia.tulkens@landen.be. De prijsuitreiking vindt (onder voorbehoud) plaats op zaterdag 23 oktober ’21 in de St-Gertrudiuskerk in Landen.

Het wedstrijdreglement kan geraadpleegd worden op www.poezieprijsjuliatulkens.be.

Contact

Contactpersoon