Eerste steen OC Bost gelegd

5
december
2016

In de Tiense deelgemeente Bost werd vrijdag ‘de eerste steen gelegd’ voor de renovatie van het ontmoetingscentrum ‘De Buksboom’. Het gebouw wordt deels afgebroken en heropgebouwd tot een moderne accommodatie waar socioculturele activiteiten kunnen plaatsvinden. 

Bij de renovatie van het ontmoetingscentrum in Bost zal het bestaande gebouw deels afgebroken en gestript worden. De grote zaal blijft behouden, maar wordt uitgebreid en aangepast aan de hedendaagse normen inzake energieprestatie. De gevels en het dak worden afgewerkt met donkergrijze vezelcementleien, waarbij, in combinatie met roodbruin metselwerk, wordt verwezen naar het materiaalgebruik van de naastliggende kerk.

Op de benedenverdieping wordt het sanitair vernieuwd en komt er een nieuwe keuken, een aparte vergaderzaal, een berging en een kleedkamer voor de toneelverenigingen.

Tegen midden 2017 zou de renovatie een feit moeten zijn. Het project kadert binnen de beleidsintentie van het stadsbestuur om buurtwerking te stimuleren. De stad kan voor de realisatie ervan rekenen op subsidies binnen ‘Leader’, een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, wat 75.000 euro oplevert in de totale projectkost van bijna 800.000 euro. Dit programma wordt voor 25 % medegefinancierd door Vlaanderen, en voor 25 % door de provincie Vlaams-Brabant.

De plannen voor de renovatie werden vooraf besproken met de lokale verenigingen en werden in functie van hun noden opgesteld. Met deze renovatie wil de stad Tienen, naast de erkende ontmoetingscentra in Vissenaken, Sint-Margriete-Houtem, Kumtich, Oorbeek en Goetsenhoven, een zesde ontmoetingscentrum creëren dat beheerd zal worden door een koepelvzw van lokale verenigingen. Het ontmoetingscentrum zal de naam ‘De Buksboom’ krijgen. De naam ‘Bost’ is immers afgeleid van het Germaans ‘buksothu’, wat verklaard kan worden als een verzameling buksbomen.

Logo's